leven in de Amazone van Suriname

Een bekend Surinaams gezegde luidt:
De natuur heeft antwoorden op vragen die we reeds nog moeten stellen!

En ik ben super blij dat ik binnenkort die antwoorden zelf mag gaan zoeken!
Na de nodige voorbereidingen vertrek ik op 16 december voor een reis van 3 maanden naar Suriname om daar in de Amazone te gaan leven. De afgelopen tijd heb ik met vele organisaties contact gelegd en uiteindelijk is het me gelukt om via 2 instanties naar de jungle van Suriname te gaan. De belangrijkste keuze voor dit land is dat het daar is gelukt om contacten te leggen, verder vind ik alle landen in de Amazone even mooi.

De reis bestaat uit vijf onderdelen die ik hieronder kort zal benoemen:
Ik vlieg naar Paramaribo en zal daar een week of twee verblijven om te wennen aan de cultuur, het klimaat en kennis te maken met de organisaties die mijn verblijf in de jungle faciliteren. Één of twee weken in de hoofdstad is wel genoeg, en dan ben ik er helemaal klaar voor om de jungle in te trekken.

Wayana
Via de organisatie Mulokot verblijf ik een aantal weken bij de Wayana inheemsen. Inheemsen werden vroeger indianen genoemd, maar omdat ze dit tegenwoordig niet fijn meer vinden zal ik verder de term inheemsen gebruiken. Het is een stam die woont in het zuiden van het land verspreid over een aantal dorpen. Daar ga ik leren over hun leefgewoonten, rituelen, samenhang met de natuur, effecten van het veranderende klimaat op hun leven en ook zou ik graag leren over het gebruik van medicinale planten.

Een man die vist bij het dorp  Kawemhakan

Marrons
De volgende stap is om via de internationale organisatie Amazon Conservation Team een tijdje bij de Marrons te verblijven. Dit zijn van oorsprong slaven uit Afrika die werkten op de plantages maar zij zijn ontsnapt en zijn toen de jungle in gerend. Daar leven ze sindsdien een relatief vredig leven. Ze zijn bezig met herstel van de biodiversiteit, ze vechten voor de rechten van hun grond, en via de organisatie worden beveiligers opgeleid die stropers en illegalen buiten de deur moeten houden.

Dansende Marrons

Mangrovebossen
Het volgende project dat ik ga bezoeken ligt aan de kust, dus in het noorden van het land. Hier zijn ze bezig om mangrovebossen te herstellen. Deze mangroves slaan veel meer koolstof (CO) op dan andere bossen, wat ze heel belangrijk maakt in de strijd tegen klimaatsverandering. En doordat de stammen en wortels de golven breken, gaan ze op deze manier kusterosie tegen. Dit zorgt ervoor dat het land niet mee terug de zee in wordt gesleurd wanneer de golven zich terugtrekken.

Mangrovebossen in Suriname

Kaalkap vanwege goudmijnen
Voor het laatste onderdeel van de reis ga ik nogmaals naar het woongebied van de Wayana. Ditmaal om de effecten van goudmijnen op de bossen en rivieren te onderzoeken. Dit zijn gedeeltelijk illegale goudmijnen, wat de uitdaging extra groot maakt. Om deze mijnen te laten functioneren kappen ze alle bossen plat, wat zorgt voor een verschrikkelijk beeld. Daarnaast gebruiken ze veel kwik wat uitspoelt in de rivieren. De concentratie kwik in de vissen is zodanig hoog, dat ze eigenlijk niet meer gegeten kunnen worden zonder vergiftigd te raken.
Dat is een enorm probleem omdat vis, voor de lokale bevolking, altijd een belangrijk onderdeel van het voedsel is geweest. Velen hebben al een dusdanig hoge concentratie aan kwik in hun lichaam dat dit leidt tot ernstige ziektes.

Goudveld

Ik ga er nog even over nadenken of mijn boswachters hart dit aankan om zulke grote velden met kaalslag te zien en ervaren. Maar ik ga er vanuit dat het tegen die tijd wel goedkomt, en het is natuurlijk voor een belangrijk doel.

Ik heb er heel veel zin in, en ik houd jullie op de hoogte!

Ik heb ook een audiobestand bijgevoegd voor mensen die liever luisteren dan lezen 🙂

Links
Amazon Conservation Team: https://www.amazonteam.org/
Stichting Mulokot: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mulokot
Een man die vist bij het dorp Kawemhakan: https://www.trouw.nl/verdieping/surinaamse-gemeenschappen-voeren-een-taaie-strijd-tegen-kwik~ba73ef7c/
Dansende Marrons: http://www.kekemba.info/images/blog_maroonlifeandculture_15.jpg
Mangrove in Suriname: https://radiosrs.sr/2023-03-28-bescherming-mangrove-voor-de-kust-van-essentieel-belang-in-het-kader-van-klimaatverandering/
Goudveld: https://www.trouw.nl/verdieping/surinaamse-gemeenschappen-voeren-een-taaie-strijd-tegen-kwik~ba73ef7c/

 

2 reacties

    1. Dank je, dat is fijn om te lezen dat je me volgt 🙂
      Het gaat inderdaad een heel spannend avontuur worden. onwijs veel zin in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *